Einde van kernenergie vzw
Fin du nucléaire asbl
Ende der Atomkraft asbl

Persbericht, 10 juni 2020
Nood aan een nieuwe publieksraadpleging over het beheer van radioactief afval

De publieksraadpleging van NIRAS over de eindbestemming van hoogactief en/of langlevend afval is illegitieme en juridisch onjuist. Op 10 juni hebben vier burgerorganisaties (Les Amis de la Terre Belgique,Fin du Nucléaire, Grappe en RESCOOP) officieel gecommuniceerd aan NIRAS:

De vier burgerorganisaties hebben expliciet gevraagd naar een openbaar debat, maar zonder succes. NIRAS geeft aan dat hun vertegenwoordiger alleen aanwezig kan zijn via videoconferentie hetgeen een echt debat moeilijk maakt. Bovendien hebben de betrokken gemeenten geen zaal ter beschikking gesteld voor de conferentiedebatten.

Het initiatief van NIRAS om middenin een sanitaire crisis een openbare raadpleging te houden en deze af te sluiten op een moment dat de terugkeer naar de normale gang van zaken nog niet heeft plaatsgevonden, vormt een onaanvaardbare afleiding van de procedure.

Omdat het probleem van de eindbestemming van hoogactief en/of langlevend afval uiterst belangrijk is en duidelijke implicaties heeft op de lange termijn, is het noodzakelijk om een nieuwe raadpleging te eisen eens de normale voorwaarden voor het uitoefenen van democratische rechten zijn hersteld.

De argumenten die onze juridische adviseur heeft opgesteld zijn beschikbaar in het Frans en zullen indien nodig worden gebruikt voor de Raad van State.

Contact :